Stapel-Gek is opgericht door Floris Hoogendijk en zijn moeder, Pauline Hoogendijk. Allebei houden we enorm van LEGO® en hebben de afgelopen jaren de meest mooie sets opgebouwd. Omdat we zelf zo enthousiast zijn over LEGO® en graag de fantastische bouwervaringen van onze collectie willen delen met mede-LEGO® fans, hebben we de mogelijkheid gecreëerd om de sets uit onze collectie bij ons te huren.

Omroep Berg en Dal kwam langs voor een interview

In het programma De Virtuele Herberg in de Polder maakte Floris zijn TV debuut

De Gelderlander schreef een mooi artikel over ons.

Floris Hoogendijk (links) heeft, met hulp van moeder Pauline, de website Stapel - Gek gemaakt, voor het verhuren van LEGO om van die steentjes iets te bouwen.

‘Stapel-Gekke’ Floris (14) verhuurt Lego via eigen gebouwde website 

GROESBEEK – Voor 20 euro per jaar kunnen liefhebbers Lego-sets huren. Op die manier wil Floris Hoogendijk (14) het voor iedereen mogelijk maken om goedkoop Lego te kunnen gebruiken.

Florence van der Molen 18-01-21, 12:00 

Voor een verbredingsproject op zijn school, het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen – een extra uitdaging voor jongeren die naast school nog meer aankunnen of in plaats van het normale curriculum – wilde Floris uit Groesbeek graag een eigen website bouwen. ,,Ik ben fan van Lego , dus ik heb mijn website gecombineerd met het verhuren van Lego.”

Aan het begin van de coronacrisis kwamen hij en zijn moeder Pauline Hoogendijk – ook Lego -fan – op het idee. ,,Veel mensen zaten thuis en met Lego  bouwen is bij uitstek iets om thuis te doen.” De twee waren geïnspireerd door het tv-programma Lego-masters

Kiezen uit twintig sets

Ze hadden veel Lego  in huis liggen. Nog van verjaardagen of feestdagen. Er staan nu twintig sets online. Dat moeten er straks vijftig worden. Floris: ,,Het is leuk om volgens het boekje Lego op te bouwen. Normaal bouw je een set één keer op en daarna doe je er niet veel meer mee.” Ook is Lego-speelgoed duur. ,,Met Stapel-Gek kun je nu goedkoop aan Lego  komen en terugsturen als je klaar bent.” 

Normaal bouw je een set één keer op en daarna doe je er niet veel meer mee – Floris Hoogendijk

Naast het abonnement van 20 euro per jaar, betalen liefhebbers gemiddeld 20 euro per set – de ene is duurder dan de andere – die zij dan twee weken in huis mogen hebben. 

Bezorgen binnen straal van 100 kilometer

Inmiddels heeft Floris zijn eerste twee klanten binnen. ,,Zij hebben grote sets als de Lego BigBen en de Lego Volkswagen Kever besteld.” Gehuurde sets kunnen worden opgehaald in Groesbeek, maar ze bezorgen kan ook, binnen een straal van 100 kilometer. 

Floris had tot nog toe nog nooit een eigen website gemaakt. Aan de hand van uitlegvideo’s leerde hij het zichzelf aan. Al hoewel hij dat snel onder de knie kreeg, ziet hij zichzelf straks niet in de ICT-wereld. ,,Ik wil de bètakant op, bijvoorbeeld richting natuurkunde.”

Legoverhuur populair, ook onder volwassenen: ‘Oudste klant is 81 jaar’

Floris (14) verhuurt sinds januari

Waarom de volle mep betalen voor een legoset als je er voor veel minder geld een kan huren? Legoverhuurbedrijven hebben een gat in de markt gevonden en zien in coronatijd hun omzet stijgen. “De huurders zijn voor het grootste deel volwassenen.”

Hij is pas 14 jaar, maar nu al een ondernemer in de dop. Floris Hoogendijk verhuurt sinds januari met zijn bedrijf Stapel-Gek legopakketten vanuit huis. Als liefhebber heeft hij door de jaren heen zelf veel sets gespaard. Daar laat hij anderen nu van meeprofiteren. “Ik vind het een mooi idee dat anderen er na mij nog gebruik van kunnen maken”, vertelt hij aan EditieNL.

Legokamer

Met zijn moeder heeft hij één kamer van het huis helemaal leeggemaakt. “Dat is nu de legokamer. Als we sets terugkrijgen controleren we die daar met de hand. Dan zetten we een muziekje op en gaan we door het boekje heen om te checken of alles erin zit. Daarna maken we het klaar voor de volgende klant.” 

Inmiddels heeft hij twintig klanten met een lidmaatschap – vrijwel allemaal volwassenen. “De oudste is 81 jaar. Hij huurde de Lego Tower Bridge en vertelde dat hij goede herinneringen had aan de tijd dat hij daar zelf ooit was.” 

Corona-effect

Het bedrijf loopt beter dan Floris van tevoren had durven dromen. Zijn moeder, die hem ermee helpt, vermoedt dat corona een grote rol speelt. “Mensen zijn op zoek naar iets om te doen in de lockdown. Dit is een mooi alternatief. Voor de prijs van een etentje heb je twee weken lang een legoset in huis.”

Als je vragen hebt kun je contact met ons opnemen, dan helpen we je graag.