Over LEGO®
Over LEGO de aller eerste LEGO set

Over LEGO® zijn veel bijzondere verhalen te vertellen. LEGO is wereldberoemd speelgoed dat is ontstaan in Denemarken; daar bedachten Ole Kirk Christiansen en zijn zoon Godtfret bouwblokjes waarmee een speelgoed systeem ontstond. Kinderen konden daardoor hun eigen speelgoed zelf creëren en aanpassen.

Geschiedenis van LEGO

Hoewel LEGO® vandaag een grote speler op de wereld-speelgoedmarkt is, ging de geschiedenis van het bedrijf niet over rozen. LEGO® zelf maakte er een paar jaar geleden een prachtige animatiefilm over:

Productie van LEGO

LEGO heeft altijd de beste kwaliteit als uitgangspunt gehad, vandaar dat ook oude bouwsteentjes vandaag de dag nog prima passen. Veel mensen vragen zich af hoe LEGO nu eigenlijk gemaakt wordt en hoe de doosjes worden gevuld. Ook daarover bestaat een prachtige film (Engelstalig):

Eigen LEGO ontwerpen

LEGO is allang niet meer alleen voor kinderen. Grote groepen volwassenen spelen, ontwerpen en creëren met de steentjes. De afkorting AFOL staat voor Adult Fans Of LEGO en is in de sociale media een veelvuldig gebruikte term. Fans over de hele wereld delen hun passie voor LEGO door elkaar hun ontwerpen te laten zien en zo elkaar te inspireren.

Een voorbeeld van zo’n project is het masker van Toetanchamon dat meesterbouwer Koen Zwanenburg bouwde voor het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Een term die in de LEGO gemeenschap voor een dergelijk project wordt gebruikt, is MOC. MOC staat voor My Own Creation, mijn eigen ontwerp.

Masker Toetanchamon
Masker van Toetanchamon door Koen Zwanenburg in het RMO

LEGO IDEAS

Op haar beurt staat het bedrijf LEGO weer in contact met haar fans en sterker nog, de mooiste MOC’s kunnen ook als echte set worden uitgebracht. LEGO heeft hiervoor een aparte online community: LEGO IDEAS.

Een bijzonder idee dat LEGO fan en piano leraar Donny Chen heeft ontworpen en vervolgens door LEGO als set is uitgebracht is de LEGO Grand Piano.

Meer over LEGO vind je hier

Nog leuker is het natuurlijk om er zelf mee te spelen, dus word lid en huur een leuke set!

LEGO® is een handelsmerk van de bedrijven van de LEGO Groep. Deze website wordt niet door de LEGO Groep gesteund, geautoriseerd of goedgekeurd